رابطه سبک رهبری مربیان ورزشی و پویایی گروهی ورزشکاران

پویایی گروهی سیستمی از رفتارها و فرایندهای روانشناختی است که در یک گروه اجتماعی (پویایی درون گروهی) یا بین گروه های اجتماعی (پویایی بین گروهی) رخ می دهد. مطالعه پویایی گروه می تواند در درک رفتار تصمیم گیری، ردیابی شیوع بیماری ها در جامعه، ایجاد تکنیک های درمانی موثر و به دنبال ظهور و محبوبیت ایده ها و فن آوری های جدید مفید باشد. پویایی گروه در هسته درک نژادپرستی، تبعیض جنسی و سایر اشکال تعصب و تبعیض اجتماعی است. این کاربردها در رشته روانشناسی، جامعه شناسی، انسان شناسی، علوم سیاسی، اپیدمیولوژی، آموزش، مددکاری اجتماعی، تجارت و مطالعات مدیریتی و همچنین مطالعات ارتباطی  و سایر، نقش پررنگی دارد.

علم روانشناسی و ورزش، به منظور آماده کردن تیم ها جهت شرکت در مسابقات ورزشی و کسب موفقیت، اطلاعات و خدمات ارزنده ای را در اختیار مدیران، مربیان و ورزشکاران قرار می دهد و مطالعات در این زمینه در سال های اخیر رشد چشمگیری داشته است (سپاسی، 1386).

روابط بین اعضای تیم های ورزشی، ایستا و ثابت نیستند و به راحتی تحت تأثیر منابع داخلی و خارجی قرار می گیرند. در یک تیم ورزشی شامل: بازیکنان، کادر فنی و کادر مدیریتی همگی اهداف تیمی واحدی دارند و در قالب یک گروه و تیم، الگوهای رفتاری و ارتباطی مشخصی را دنبال می کنند، و همه اعضای تیم در نتایج به دست آمده به نوعی سهیم هستند . البته به نظر نمی رسد عملکرد تیمی با مجموع تلاش و توانایی های اعضای تیم برابر باشد، بلکه یک سری واکنش ها و عوامل پیچیده ای در بین افراد تیم وجود دارد که در این زمینه مؤثر هستند. در سال های اخیر، برخی از پژوهشگران تأثیر عوامل روان شناختی را بر عملکرد تیمی بررسی کرده اند و نظریه ها و مدل های مختلفی را ارائه داده اند که تقریبا اکثر پژوهش ها فاکتورها و عوامل یکسانی را گزارش کرده اند که عملکرد تیمی را تحت تأثیر قرار می دهند و در این بین، مطالعات افرادی مانند چلادورای، کارن، هورن و اسپینک در دو دهه گذشته در خور توجه بوده است. با در نظر گرفتن مدل ها و نظریات گذشته می توان عوامل مؤثر بر عملکرد و موفقیت تیمی را در قالب سه متغیر رفتار و سبک مربیگری مربیان، عوامل تیمی و ویژگیهای مربیان و بازیکنان جمع بندی کرد، که در این پژوهش پویایی گروه به عنوان مهم ترین بعد عوامل تیمی و همچنین سبک رهبری مربیان مورد بررسی قرار گرفته است (رونیان، 2004).

پویایی گروه، شامل خودکارآمدی و انسجام تیمی میشود که هر کدام به نوبه خود عملکرد و موفقیت تیمی و همچنین یکدیگر را نیز تحت تأثیر قرار میدهند. خود کارآمدی تیمی، به تصور اعضای تیم از قابلیت ها و توانایی های تیم خود در انجام مهارت های تیمی خاص و دستیابی به اهداف گفته می شود و عامل مهمی برای موفقیت تیم های ورزشی است، زیرا مجموع تلاش های اعضای تیم و مقاومتشان در برابر مشکلات و ناملایمت ها را تحت تأثیر قرار می دهد و این، ویژگی اغلب تیم های موفق ورزشی است (حسینی، 1389).

 

 

همچنین می توانید محصولات مشابه زیر را خریداری کنید:

بررسی ادراک مدیران نسب به نقش رهبری شان در افزایش پویایی گروهی دبیران

شناسایی رابطه بین عوامل فرهنگ سازمانی و پویایی گروهی کارکنان آموزش و پرورش

چارچوب نظری پویایی شناسی گروهی و کارآیی گروهی

فرا تحلیل و مروری نظام مند بر مطالعات پویایی گروهی در پایگاه مقالات علمی

مفاهیم بنیادی در پویایی گروه ها

پویایی گروه و گروه سنجی

پویایی گروه از نظر روانشناسی اجتماعی

پویایی گروهی ابزاری برای موفقیت مدیران