
قرار دادن افراد در گروهها، تضمین نمی کند که آن گروهها مؤثر خواهند بود. کار کردن افراد با یکدیگر، گوش دادن به هر عضو، توجه کردن به کلیه نظرات و تواضع و احترام به یکدیگر، همیشه یک چالش بوده است. گروه عبارت است از دو یا چند فرد که به هم وابسته اند و با تعامل اجتماعی،بر یکد یگرتاثیر میگذارند.گروه دو نفره تنها گروهی است که با جدا شدن اعضایش منحل میشود و نمیتوان آنرابه گروههای فرعی تقسیم نمود.گروه هرچه بزرگتر باشد پیچیدگی و ساختار رسمی آن بیشتر است .در جامعه امروز که تنوع فرهنگی در همه جا وجود دارد، ارتباطات خوب به چالش بزرگتری تبدیل شده است. ارزش گذاشتن و حمایت از این تفاوت ها می تواند بهروری هر فرد را در محل کارش حداکثر کند. اهمیت فعالیتهای گروهی در سازمانهای امروزی از توجه بسیار زیادی برخوردار است. مسئله کاهش پویایی گروهی از مهمترین معضلاتی است که گریبان گیر نیروی انسانی سازمان های ایران می باشد، که مخصوصا در حوزه آموزش و پرورش این مسئله بیشتر نمود پیدا می کنند. پایین بودن پویایی گروه موجب عدم موفقیت در نظام آموزش و پرورش خواهد گردید. محقق به دنبال آن است که تاثیر عوامل فرهنگ سازمانی را بر پویایی گروهی کارکنان در اداره کل آمورش بررسی نماید.
به دنبال نظریات و تحقیقات جدید در مدیریت، فرهنگ سازمانی داراي اهمیت روز افزونی شده و یکی از مباحث اصلی و کانونی مدیریت را تشکیل داده است. جمعیت شناسان، جامعه شناسان و اخیراً روانشناسان و حتی اقتصاددانان توجه خاصی به این مبحث نو و مهم در مدیریت مبذول داشته و در شناسایی نقش و اهمیت آن نظریه ها و تحقیقات زیادي را به وجود آورده و در حل مسائل و مشکلات مدیریت به کار گرفته اند. پژوهشگران در زمینه فرهنگ سازمانی معتقد هستند که نسبت فرهنگ به سازمان مانند نسبت شخصیت است به فرد و اعتقاد دارند که براي ایجاد بالندگی در افراد جامعه باید در زمینه شخصیتی آنها کاوش صورت گیرد. براین اساس براي بالندگی سازمانی که منجر به بالندگی جامعه میگردد باید در فرهنگ سازمانی تحقیق شود(زارعی، 1374).
ابعاد فرهنگ سازمانی دنیسون[1] عبارتند از :
- درگیر شدن در کار
- سازگاری
- انطباق پذیری
- ماموریت
گروهها معمولا به دلایل خاصی تشکیل می شوند و اعضای گروه برای یک سری هدفهای مشترک دور هم جمع می شوند، مک گراث[2] جهار تکلیف برای گروه بر می شمارد:
- تولید
- انتخاب
- مذاکره
- اجرا
[1] Denison
[2] McGrath